Nyári táborok

Alap- és középfokú oktatásban résztvevő iskolai osztályok és diákcsoportok részére ajánlott programok

Az Aggteleki-karszt védett természeti értékeinek és Jósvafő kulturális örökségének bemutatása nyári táborok keretében

Alap- és középfokú oktatásban résztvevő iskolai osztályok és diákcsoportok részére szervezett nyári tábort – mint nagyszerű nyári szünidei üdülési és programlehetőséget – a nyári szünetben tábort szervező pedagógusok és táborszervezők figyelmébe ajánljuk.

Az Aggteleki-karszt védett természeti értékeinek és Jósvafő kulturális örökségének bemutatása nyári tábori programok keretében

A nyári tábori programajánlat részletei (szállás, étkezés, programok)

Szálláshelyek

Jósvafő településen az erdei iskolai programok lebonyolításához szükséges szállás- és bázishelyet a Jósva Erdei Iskolai Bázishelyen, vagy a Tengerszem Hotelben tudjuk biztosítani az osztályok számára.

1. Jósva Erdei Iskolai Bázishely

Az egykori parókia épületének felújításával létrejövő szálláshely a település ófalui központjában, a Jósva-patak mellett helyezkedik el. A kúria jellegű épületben – közös teakonyha használattal – három szobában, 32 férőhely (28 fix és 4 mobil ágy) áll rendelkezésre. (Nincs különálló tanári szoba.) Minden szobához külön fürdőszoba tartozik. Az épületben a közösségi és egyéni tevékenységek megszervezéséhez, ill. a szabadidő hasznos eltöltéséhez egyaránt használható közösségi- és előadóterem található. Az udvaron, ill. közelben lévő sportpályán (400 m) szabadtéri játékokra és sportolásra kínálkozik lehetőség.

2. Tengerszem Hotel

A 43 férőhelyes szálloda Jósvafő külterületén, a településtől 1 km-re, a Baradla-barlang jósvafői bejáratánál található. Az épületben 2, 3 és 4 ágyas, külön fürdőszobával rendelkező szobák, valamint közösségi terek állnak rendelkezésre. Bővebb információ: http://www.tengerszemhotel.com/

Étkezés

A részletes programnak megfelelően a szálláshely közelében található éttermek és étkezőhelyek valamelyikében (Tengerszem Étterem, Öreg Malom Fogadó, Mini Büfé) történhet az étkezés. Választás szerint érkezés napján ebéddel, vagy vacsorával kezdődik, napi háromszori étkezéssel folytatódik, majd távozás napján reggelivel, vagy ebéddel zárul az ellátás.

A tábori program megszervezéséhez rendelkezésre álló helyi programelemek:

 • barlangtúra a Világörökség listán szereplő Baradla-, vagy Vass Imre-barlangban (a víz körforgása, a karsztosodás vizsgálata, a cseppkőképződés folyamata)
 • felszíni túra keretében a karsztfelszín élettelen természeti értékeinek vizsgálata (geológiai túra)
 • felszíni túra keretében a karsztfelszín élőhelyeinek és növénytársulásainak vizsgálata (élővilág túra)
 • a természeti környezetet és a kultúrtörténeti értékeket bemutató nappali, vagy éjszakai felszíni túra Jósvafőn, a „források és barlangok völgyében”
 • a karsztot és a tájhasználatot bemutató szőlőhegyi túra
 • éjszakai kalandtúra a karszton
 • geológiai környezetelemzési kísérlet (kőzetvizsgálat)
 • botanikai és zoológiai környezetelemzési kísérlet (élővilág foglalkozás)
 • bevezető- és záró beszélgetés, vetített képes előadás, összegző vetélkedő
 • a táj (egykori Gömör-Tornai-karszt) kulturális örökségének tanulmányozása a tájházban
 • a tájház megismerése „Múlt-fürkész” felfedező kvízjáték keretében
 • a település megismerése „Jósvafő-fürkész” felfedező kvízjáték keretében
 • hucul lovak bemutatása, lovaglás vezetőszáron és sétakocsizás
 • „élő” falusi parasztporta megtekintése, háziállatok bemutatása
 • „Ember a karszton” néprajzi bemutató program (helyi gasztronómia, tájház, lovas kocsizás, „élő” falusi porta)
 • helyi gasztronómiai bemutató program keretében hagyományos kenyérlángos, vagy krumplilángos készítés és kóstolás
 • hagyományos kenyérsütés (kovászolás, dagasztás, szakítás, bevetés, sütés)
 • szalonnasütés a frissen sült kenyér felhasználásával

 

Tisztelt Pedagógusok és Táborszervezők! Kedves Kollégák!

Amennyiben a nyári tábori programokra szóló ajánlatunk felkeltette érdeklődésüket, a diákok életkorától és az adott csoport igényeitől függően választott részletek pontosítása (szállás, étkezés, program), valamint a megfelelő időpont egyeztetése érdekében kérjük éljenek az előzetes on-line ajánlatkérés lehetőségével.

Az ajánlatkérésekre e-levélben válaszolva, rövid időn belül egyedi ajánlatot küldünk, és ennek ismeretében tudják foglalási szándékukat megerősíteni.

Ezt követően a felek számára kölcsönös garanciát jelentő előleg küldésével (2.000 Ft/fő) és annak visszaigazolásával folytatódik a programra való felkészülés. Ez egyrészt a diákok helyszínre és programra való iskolai felkészítéséből, másrészt az osztályfőnök által adott információk alapján a bázishely munkatársainak felkészüléséből áll.

Mindezek alapján az ajánlott nyári tábori programok – figyelembe véve az életkori sajátosságokat és kihasználva a jósvafői helyszín nyújtotta adottságokat és sajátosságokat – a diákok számára nagyszerű lehetőséget kínálnak a közvetlen élmény- és tapasztalatszerzésen alapuló, gyakorlatias tevékenykedtetés közbeni megismerésre, ami „belsővé válva” alapvetően megváltoztathatja, ill. pozitív irányba befolyásolhatja a programon résztvevő és azt feldolgozó gyerekek környezeti gondolkodását és kultúráját.

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés

Időpont egyeztetés és további információ:

Berecz Béla, tel.: 30/3311-722
E-mail: josva.eib@gmail.com

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés