Több napos osztálykirándulások

Alap- és középfokú oktatásban résztvevő iskolai osztályok és diákcsoportok részére ajánlott programok

Az Aggteleki-karszt védett természeti értékeinek és Jósvafő kulturális örökségének bemutatása több napos osztálykirándulás keretében

Alap- és középfokú oktatásban résztvevő iskolai osztályoknak és diákcsoportoknak szervezett több napos osztálykirándulást – mint nagyszerű iskolán kívüli tanulásszervezési lehetőséget – a közoktatásban oktató-nevelő munkát végző, gyakorló osztályfőnökök és pedagógusok figyelmébe ajánljuk.

Az Aggteleki-karszt védett természeti értékeinek és Jósvafő kulturális örökségének bemutatása több napos osztálykirándulás keretében

                            A több napos osztálykirándulásra szóló programajánlat részletei:                                 (szállás, étkezés, programok)

Szálláshely:

Jósvafő településen a több napos osztálykirándulás lebonyolításához szükséges szállás- és bázishelyet a Jósva Erdei Iskolai Bázishelyen tudjuk biztosítani az osztályok számára.

Az egykori református parókia épületének felújításával létrejövő szálláshely a település ófalui központjában, a Jósva-patak mellett helyezkedik el. A kúria jellegű épületben – közös teakonyha használattal – három szobában, 32 férőhely (28 fix és 4 mobil ágy) áll rendelkezésre. (Nincs különálló tanári szoba.) Minden szobához külön fürdőszoba tartozik. Az épületben a közösségi és egyéni tevékenységek megszervezéséhez, ill. a szabadidő hasznos eltöltéséhez egyaránt használható közösségi- és előadóterem található. Az udvaron, ill. közelben lévő sportpályán (400 m) szabadtéri játékokra és sportolásra kínálkozik lehetőség.

Étkezés:

A részletes programnak megfelelően a szálláshely közelében található éttermek és étkezőhelyek valamelyikében (Tengerszem Étterem, Öreg Malom Fogadó) történhet az étkezés. Választás szerint érkezés napján ebéddel, vagy vacsorával kezdődik, napi háromszori étkezéssel folytatódik, majd távozás napján reggelivel, vagy ebéddel zárul az ellátás.

Választható programelemek (foglalkozások):

 • barlangtúra a Világörökség listán szereplő Baradla-, vagy Vass Imre-barlangban (a víz körforgása, a karsztosodás vizsgálata, a cseppkőképződés folyamata)
 • felszíni túra keretében a karsztfelszín élettelen természeti értékeinek vizsgálata (geológiai túra)
 • felszíni túra keretében a karsztfelszín élőhelyeinek és növénytársulásainak vizsgálata (élővilág túra)
 • a természeti környezetet és a kultúrtörténeti értékeket bemutató felszíni túrák (kultúrtörténeti, ófalui, falutúra) Jósvafőn, a „források és barlangok völgyében”
 • a karsztot és a tájhasználatot bemutató szőlőhegyi túra
 • éjszakai kalandtúra a karszton
 • geológiai környezetelemzési kísérlet (kőzetvizsgálat)
 • botanikai és zoológiai környezetelemzési kísérlet (élővilág foglalkozás)
 • bevezető- és záró beszélgetés, vetített képes előadás, összegző vetélkedő
 • a táj (egykori Gömör-Tornai-karszt) kulturális örökségének tanulmányozása a tájházban
 • a tájház megismerése „Múlt-fürkész” felfedező kvízjáték keretében
 • a település megismerése „Jósvafő-fürkész” felfedező kvízjáték keretében
 • különféle természetismereti játékok,
 • hucul lovak bemutatása, lovaglás vezetőszáron és sétakocsizás
 • „élő” falusi parasztporta megtekintése, háziállatok bemutatása
 • „Ember a karszton” helyi néprajzi és gasztronómiai bemutató program (helyi gasztronómia, tájház, lovas kocsizás, „élő” falusi porta)
 • helyi gasztronómiai bemutató program keretében hagyományos kenyérlángos, vagy krumplilángos készítés és kóstolás
 • hagyományos kenyérsütés (kovászolás, dagasztás, szakítás, bevetés, sütés)
 • szalonnasütés a frissen sült kenyér felhasználásával

 

Tisztelt Osztályfőnökök, Pedagógusok! Kedves Kollégák!

Amennyiben a több napos osztálykirándulásra szóló ajánlatunk felkeltette érdeklődésüket, a diákok életkorától és az adott osztály igényeitől függően választott részletek pontosítása (szállás, étkezés, program), valamint a megfelelő időpont egyeztetése érdekében kérjük éljenek az előzetes on-line ajánlatkérés lehetőségével.

Az ajánlatkérésekre e-levélben válaszolva, rövid időn belül egyedi ajánlatot küldünk, és ennek ismeretében tudják foglalási szándékukat megerősíteni.

Ezt követően a felek számára kölcsönös garanciát jelentő előleg küldésével (2.000 Ft/fő) és annak visszaigazolásával folytatódik a programra való felkészülés. Ez egyrészt a diákok helyszínre és programra való iskolai felkészítéséből, másrészt az osztályfőnök által adott információk alapján a bázishely munkatársainak felkészüléséből áll.

Mindezek alapján az ajánlott több napos osztálykirándulás – figyelembe véve az életkori sajátosságokat és kihasználva a jósvafői helyszín nyújtotta adottságokat és sajátosságokat – a diákok számára nagyszerű lehetőséget kínál a közvetlen élmény- és tapasztalatszerzésen alapuló, gyakorlatias tevékenykedtetés közbeni megismerésre, ami „belsővé válva” alapvetően megváltoztathatja, ill. pozitív irányba befolyásolhatja a programon résztvevő és azt feldolgozó gyerekek környezeti gondolkodását és kultúráját.

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés

Időpont egyeztetés és további információ:

Berecz Béla, tel.: 30/3311-722
E-mail: josva.eib@gmail.com

Szeretettel várjuk Önöket Jósvafőn!

On-line ajánlatkérés